Norskt forskningsprojekt inför HoloLens-teknik i operationssalar

02 februari 2017

Hololens hologram sjukhusUTVIDGAD VERKLIGHET: Ansvariga för teknologisk forskning vid Intervensjonssenteret vid Oslo Universitetssjukhus, Ole Jakob Elle och kirurg Bjørn Edwin visar HoloLens-tekniken Foto: Hanne Kristine Fjellheim


Oslo: Ett nytt forskningsprojekt ska ta reda på hur hologram i ”mixed reality” kan leda till fler framgångsrika operationer av levercancer.

Norsk sjukhusmiljö år 2017: En liten grupp kirurger står tillsammans i en operationssal. Rummet har varken dataskärmar, ritningar eller modeller. Istället bär kirurgerna högteknologiska glasögon på huvudet. Det som för en betraktare ser ut som fria rörelser i luften med armar och fingrar är i själva verket de sista förberedelserna inför en komplicerad canceroperation.

Oslo Universitetssjukhus, konsultföretaget Sopra Steria och Microsoft ligger bakom det banbrytande forskningsprojektet som ska dra nytta av den allra senaste tekniken. Microsoft HoloLens är enkelt förklarat glasögon med skärmar i glasen och datorkraft i ramarna och därutöver tillkommer ett stort antal sensorer.

Via glasögonen kan användaren se hologram blandat med verkligheten. Det gör att ett virtuellt objekt, exempelvis en 3D-modell av ett kroppsorgan, kan placeras på ett riktigt operationsbord och behandlas som ett fysiskt objekt. Med tekniken kan flera personer samtidigt med varsina glasögon arbeta med samma objekt.

Tar fram en HoloLens-app

Bjørn Edwin vid Oslo Universitetssjukhus har möjligtvis utfört fler titthålsoperationer i levern än någon annan kirurg i världen. Han är mycket imponerad över det som han har sett hittills i HoloLens-forskningsprojektet med Sopra Steria.

- Detta är en dröm som jag burit på länge. Det kan vara väldigt svårt att studera 2D-bilder på en operationsskärm, så vi har under flera år utvecklat en virtuell 3D-model av levern, med vener och cancertumörer för att kunna planera kirurgiska ingrepp. Nu när vi fått tillgång till hologramteknik för att göra en 3D-modell kan vi lättare orientera oss inför en planerad operation. Det kan leda till att vi klarar av att spara mer av levern, vilket kan öka patientens förmåga att bli opererad flera gånger, säger Edwin.

Forskningsprojektet som pågått fram till årsskiftet ska leda till en applikation som kirurger vid Oslo Universitetssjukhus ska kunna använda tillsammans med HoloLens-glasögonen för att förbereda levercanceroperationer. På sikt kan appen också eventuellt användas under själva operationen.

Satsning på virtuell verklighet

Den som är ansvarig för teknologisk forskning vid Intervensjonssenteret vid Oslo Universitetssjukhus, Ole Jakob Elle, berättar att de har använt virtualisering som en del av den kirurgiska planeringen och navigeringen sedan 2014. Han är mycket förväntansfull kring det som ska komma ut av samarbetet med Sopra Steria.

- Applikationen fungerar redan bra. 3D-hologrammet av levern är igång och körs och det går att navigera runt i den. Flera kliniker har sett prototypen och imponerats. Appen ger en bra bild av var tumören sitter och var venerna går. Det ger kirurgen en större trygghet när de bestämmer hur de ska fortskrida, säger Elle.

Teknologi som driver modernisering

Gunnar Mørne, ansvarig för hälsosektorn på Sopra Steria, ser stora möjligheter med HoloLens-tekniken.

- Detta är en mycket spännande teknik som troligen kommer bli en viktig del av mångas liv framöver, både professionellt och privat. Ny teknik och digitaliseringen utgör de största pådrivarna för hälsosektorns modernisering, säger han.

Sopra Steria är en av de ledande aktörerna inom rådgivning och utveckling av IT-lösningar för norska hälsoföretag. Företaget har ett team av applikations- och affärsutvecklare med i forskningsprojektet.

- Vi är de första i Norge som fått tillgång till Microsofts HoloLens-teknik och kan med säkerhet säga att vi har landets största och mest erfarna miljö för HoloLens-utveckling, säger Mørne.

Presskontakt

kbe_120x120Kristin Blix-Elton
Marknads- och kommunikationsdirektör, Skandinavien
Tlf: +47 970 28 616
E-post: kristin.blix-elton@soprasteria.com