Sverige
Blogginlägg ChatGPT

ChatGPT - användningsområden, begränsningar och regleringar

Hej världen! Jag är ChatGPT, en stor språkmodell tränad av OpenAI. Jag är här för att hjälpa dig att kommunicera på ett enkelt och effektivt sätt genom att svara på dina frågor och ge dig råd.

Så börjar chatroboten ChatGPT själv svara, när man ber den skriva en blogg om AI. (Mitt egentliga uppdrag!)

image

ChatGPT

För det har väl inte undgått någon att allt inom AI verkar vara i ropet just nu. Ett exempel på det som alla talar om är chatroboten ChatGPT och som bara på två månader dragit till sig hela 30 miljoner användare. Microsoft investerade redan 2018 någon miljard dollar i non-profitorganisationen OpenAI.com - där ledare som Elon Musk, Sam Altman, Greg Brockman med flera är med som "partners". Microsoft investerade också nyligen ytterligare 100 miljarder dollar i Open.AI.com. Galna siffror… Det verkar vara på allvar nu!  

Just ChatGPT är ett av flera AI-initiativ där man kan chatta med en AI-robot om i princip vad som helst och få mänskliga relevanta svar. ChatGPT bygger på GPT (Generative Pre-trained Transformer - vilken analyserar och skapar svar med ett mänskligt perspektiv) med en maskininlärningsmodell som kallas MLL (Maximum Likelihood Learning). Dessa två tekniker plus ett enormt datalager är det som utgör grunden i tjänsten ChatGPT. 

image

Producera högkvalitativa texter med AI

Tjänsten är bra på att presentera fakta som visas på ett konkret sätt - eller generera högkvalitativa texter som liknar mänskligt skrivna texter. Att låta ChatGPT skapa text på en mängd olika områden, som till exempel litteratur, journalistik, marknadsföring och tekniska dokument är inga problem - till och med på svenska. Tjänsten kan svara på en mängd olika frågor, förklara komplicerade ämnen och ge personliga råd. Möjligheterna verkar vara enorma! Det är även väldigt roligt – börjar man chatta med ChatGPT så fastnar man enkelt i några timmar.

image

Imponerande förmågor trots begränsningar i dataåtkomst

Men visst är det också så är den data som GPT/MLL söker igenom ofta är något halvår gammal. Idag styrs dessa datamängder av fasta snapshots av publik data och det krävs enormt med datakapacitet för att uppdatera denna information. Därför kan svaret från exempelvis ChatGPT ibland vara lite missvisande, där MLL försökt gissa svaret från existerande data - men här jobbas det febrilt för att göra lösningen ännu bättre. (Vi är fortfarande i början av resan). 

Sen vill man ju att dessa robotar ska kunna plocka in ännu mer data - som exempelvis intern företagsdata (om jag nu jobbar för ett företag eller organisation) - men här är vi inte riktigt ännu att man kan addera interna lager av data till GPT. Men ChatGPT är ändå tillräckligt kraftfullt för att redan idag exempelvis kunna skapa ett licensavtal, svara på juridiska frågor, städa upp en CV, skriva affärsförslag eller svara på mer avancerade frågor om gamla Microsoftprodukter som man trodde ingen kom ihåg. Testade själv Microsoft Wine Guide från 2000 och DOS 2.21 kommando "DRIVPARM" från 1986 - men ChatGPT hade järnkoll på dessa "produkter".

ChatGPT kombinerar 3 olika delar inom AI, dels GPT-3 (skapa text - svara som en människa - även output i format som vi vill ha det), DALL·E (text till grafik - skriv vad du vill ha så skapar AI bilderna..) och Codex (skapa kod från text och vice versa). Många programmerare använder idag ChatGPT för att verifiera kod och bygga kod. 

image

Responsible and ethical AI

Men allt med AI är inte guld och gröna skogar. AI är också ett hot om det hamnar i fel händer - och givetvis så kommer området att regleras stenhårt med lagar och regler. Så precis som vår personliga data idag reglereras genom GDPR, så kommer AI hanteras med samma typ av EU regleringar, vilket givetvis är bra. Responsible and ethical AI är viktigt för framtiden för alla!  

Bland förslagen som EU tagit fram hanteras specifikt för de algoritmer och modeller som används. EU kommer från 2024 att ha ett regelverk i fyra steg för hur AI får användas, från de definierade nivåerna:

  1. Unacceptable risk
  2. High risk
  3. Limited risk
  4. Minimal eller no risk

Passerar man den fjärde högsta nivån Unacceptable risk - så kan man få böta upp till 6% av bolagets omsättning. EU's förslag hur man definierar den högsta risken är fn: 

"Alla AI-system som anses vara ett tydligt hot mot människors säkerhet, försörjning och rättigheter kommer att förbjudas, från sociala poäng av regeringar till leksaker som använder rösthjälp som uppmuntrar till farligt beteende."

image

Framtiden för AI och dess påverkan på ledarskap

Så vad är Microsofts agenda med OpenAI kan man redan nu gissa - och givetvis så kommer man att implementera AI i många av sina produkter. Du kan redan nu testa sökmotorn Bing med AI, Viva Sales för att generera automatiska mailsvar i Outlook och spara svaret i CRM-systemet, Azure AI Services, PowerPlatform (både PowerApps - skriv i klartext vilken typ av app du vill bygga och AI kommer bygga appen, Power BI - nyttja DAXs frågor för att i klartext bygga en ekonomirapport, PowerFX mm).

Det spekuleras slutligen om framtida ledarskap kommer ställas inför helt nya utmaningar…och för den som inte använder AI i sitt ledarskap lär inte kunna lyckas. 

Jag tar fram popcornen, sätter mig lugnt och ser vad AI-revolutionen kan göra för mig! Testa själv, vet jag: ChatGPT

test

Inläggsförfattare