Sverige

Sopra Sterias historia startade redan 1968, men i Sverige tog bolaget sin start för drygt 30 år sedan i bolaget Kentor. Då handlade verksamheten om allt från försäljning av datorer till systemutveckling, drift och konsultationer. Tio år senare togs beslut om att renodla verksamheten till ren försäljning av IT-tjänster med systemutveckling och integration som bas. 2017 köptes bolaget upp av den globala IT-jätten Sopra Steria och är idag Europas ledande konsultbolag inom digital transformation verksamma i över 30 länder med 60 000 medarbetare. 

 

Bild kunde inte laddas in

2023 – Sveriges bästa traineeprogram inom IT

För tredje året i rad får Sopra Sterias Accelerate-program en utmärkelse av Karriärföretagen. Programmet tar hem förstaplatsen över bästa traineeprogram inom IT. Samtidigt blir bolaget utsett till mest attraktiva arbetsgivaren inom IT enligt Young Professionals 5-8 år. Karriärföretagens studentnätverk har röstat fram de 10 mest attraktiva traineeprogrammen inom fyra olika kategorier, varav IT är en av dem. De har fått välja de tre traineeprogram som de tycker är mest attraktiva och Sopra Steria kammar hem förstaplatsen.

Bild kunde inte laddas in

2022 – EGGS Design blir en del av Sopra Steria Sverige

Den prisbelönta skandinaviska innovationsbyrån, EGGS Design, expanderar och slår upp dörrarna i Sverige under hösten 2022. De blir en del av oss som genom partnerskapet utökar sitt design- och innovationserbjudande. Den gemensamma visionen är att bidra till samhällets utveckling genom att skapa hållbara lösningar på ett lönsamt sätt för både konsument, företag och miljö.

Bild kunde inte laddas in

2022 – Sveriges bästa traineeprogram inom IT

Utmärkelsen Karriärföretagen, som är ett viktigt kvitto för företags employer branding, har nu utsett IT-jätten Sopra Sterias traineeprogram till Sveriges främsta inom IT 2022. Det är deras ambassadörsnätverk, som består av aktiva studenter på Sveriges samtliga universitet, som röstat fram de 10 mest attraktiva traineeprogrammen bland Sveriges samtliga karriärföretag, med minst 250 anställda. Sopra Sterias Accelerate är 2022 utsett till nummer 1 inom IT.

Bild kunde inte laddas in

2019 – Traineeprogrammet Accelerate startas

Sopra Steria satsar på att få in unga talanger och startar därmed sitt traineeprogram. Under augusti månad 2019 tar Sopra Steria emot 30 traineer. Antalet anställda i företaget är nu 450 personer.

Läs mer om traineeprogrammet

Bild kunde inte laddas in

2018 – Ny VD till Sopra Steria Sverige

Fredrik Arbman lämnar sitt uppdrag som VD och hans efterträdare blir Anders Burestig. Anders kommer närmast från en roll som Affärsenhetschef för Applications på Sopra Steria.

Bild kunde inte laddas in

2018 – Kentor byter namn till Sopra Steria

Som ett naturligt led i köpet som genomfördes 2017 byter nu företaget Kentor namn och varumärke till Sopra Steria. Under hösten växer antalet anställda till 400 personer.

Bild kunde inte laddas in

2017 - Kentor blir en del av Sopra Steria

Kentor förvärvas av Sopra Steria, europeisk ledare inom tjänster för digital transformation.

2016 – 300 ANSTÄLLDA OCH NY VD

Kentor har nu 300 anställda och fortsätter växa i en allt snabbare takt. VD Urban Berlinde blir VD för TeleComputing Sverige och Fredrik Arbman, tidigare Vice VD på Kentor, tar över VD-posten.

2014 – SOPRA OCH STERIA SLÅS IHOP

Under hösten 2014 fusioneras de två stora europeiska konsultföretagen Sopra och Steria. Namnet på det nya företaget blir Sopra Steria.

2013 – 30-ÅRSJUBILEUM

När Kentor firar trettio år är antalet anställda cirka 270 stycken i Stockholm, Göteborg och Oslo. Bolaget är sedan länge en väl etablerad spelare bland it-konsultbolagen och har nära samarbeten med många stora och medelstora företag och organisationer i Norden. 

2008 – TILL NORGE

Kentor startar verksamhet i Norge. Efter 25 års verksamhet är antalet anställda nu totalt 230.

2007 – KÖPS AV TELECOMPUTING

I februari förvärvas Kentor av TeleComputing. Kentor Teknik med 65 anställda integreras med TeleComputing, medan Kentor IT kvarstår som fristående konsultbolag. I september köper Kentor det Göteborgsbaserade bolaget StoneBrix och får därmed en ledande position inom Oracle SOA i Sverige.

2004 – FÖRSTA FÖRVÄRVET

Kentor förvärvar Maginet Datakonsult och nu bildas Kentor Göteborg. Bolaget har nu totalt 175 medarbetare.

2003 – 20-ÅRSJUBILEUM

Kentor firar tjugo år mitt i en lågkonjunktur, men lyckas trots denna genomföra sin strategi att ta tillvara den goda rekryteringsmarknaden och öka sina marknadsandelar. Totalt 24 nya kvalificerade medarbetare rekryteras under 2003.

2001 – 140 ANSTÄLLDA

Kentor har nu expanderat till 140 anställda. Bolaget omsätter 123 miljoner kronor och gör en vinst på 16 miljoner kronor. Kärnverksamheten är fortfarande systemutveckling och integrering, men den har breddats med en allt större verksamhets- och branschkännedom.

1999 – STERIA BÖRSINTRODUCERAS

Steria listas på börsen i Frankrike.

1997 – NAMNBYTE

Bolaget Mandat Consult byter namn till Kentor efter en namnstrid med konkurrenten Mandator.

1994 – NY AFFÄRSIDÉ

Mandat Consults verksamhet renodlas till ren försäljning av it-tjänster med profilen systemutveckling och integration. Bolaget specialiserar sig på teknikplattformarna Oracle och Microsoft. På grund av renodlingen av verksamheten minskas personalstyrkan från 25 till 14.

1990 – SOPRA BÖRSINTRODUCERAS

Sopra listas på börsen i Frankrike.

1983 – MANDAT CONSULT

Bolaget Mandat Consult startas av Anssi Atterby och Per Bouveng i Sverige. Verksamheten expanderar under 80-talet till 25 anställda. Affärsidén är bred och inbegriper allt från it-rådgivning, försäljning av datorer och ERP-paket till it-drift och systemförvaltning.

1969 – STERIA GRUNDAS

Steria grundas i Frankrike av Jean Carteron och företaget satsar på informationssystem och utveckling.

1968 – SOPRA GRUNDAS

Sopra grundas i Frankrike av Pierre Pasquier, François Odin och Léo Gantelet och företagets kärnverksamhet är programmering och analys.För mer information, hör av dig!

Therese Eriksson

Marketing Director

therese.eriksson

+46 733 265 434