Sverige

Så arbetar en applikationsspecialist på Sopra Steria

Sebastian Waldberg började på Sopra Sterias Accelerateprogram år 2020. Idag arbetar han som applikationsspecialist med många bollar i luften. Bland annat spenderar han sin tid även som community lead, ansvarig för Sopra Sterias Excellence-program och håller i kvällsseminarium. I denna intervju får du lära känna Sebastian och lära dig mer om hur vardagen kan se ut för en applikationsspecialist.

Bild kunde inte laddas in

Berätta kort om din resa på Sopra Steria.

Jag började på Sopra Steria för tre år sedan, mitt under pandemin i 2020. Det var definitivt en speciell upplevelse då vi alla arbetade hemifrån och all interaktion man hade med sina nya kollegor skedde digitalt. Det tog merparten av ett år innan jag fysiskt hade träffat alla kollegor i mitt team och jag kände snabbt hur snabbt man blir sällskapssjuk.
Detta har vi i vårt team tagit i kapp nu och vi är ofta inne på kontoret och har trevligt tillsammans. 

Under mina tre år har jag deltagit i olika projekt och jag har fått testa på olika roller med varierande ansvar. Jag har deltagit i implementationsprojekt, vilket innebär mycket nära arbete med kund för att hjälpa dem byta från ett system till ett annat. Jag har deltagit i olika förvaltningar, där vi hjälper kunder med support och vidareutveckling av deras system. Och på den senare tiden har jag lagt mer tid åt försäljning för att signa nya kunder och projekt.

Det har varit en väldigt rolig och utvecklande resa. Under resan har jag lärt mig mycket och träffat många härliga människor.

Vad gör du på Sopra Steria idag?

Jag har många hattar på mig och fördelar min tid på olika kunder inom olika branscher.
Mitt största fokus just nu är ett nytt projekt där vi ska implementera ett nytt affärssystem hos en av våra kunder. Min roll i detta projekt är som applikationsspecialist och jag kommer ansvara för att det nya systemet fungerar som det ska. Detta är väldigt kul då jag var med redan i säljarbetet för detta projekt och jag får nu även möjligheten att forma den slutliga produkten.

Har du något mer ansvarområde utöver ditt uppdrag?

Ja, men det har jag. Bland annat är jag community lead för vårt Dynamics Community. Det är en väldigt kul roll där jag styr upp olika kunskapsdelningar internt inom bolaget för alla kollegor som arbetar med våra Dynamics-erbjudanden.

Inom vårt community har vi nyligen etablerat samarbete med vår norska motpart vilket är spännande. Det möjliggör gränslösa möjligheter till kunskapsdelning och samarbeten, och vi får ta del av våra skandinaviska grannars erfarenheter.

Jag har under de senaste två åren även ansvarat för vad vi kallar för Excellence-programmet. Detta är ett internt upplärningsprogram där vi utbildar nya accelerates inom våra system och arbetsprocesser över flera tillfällen. Deltagarna i programmet får ett fiktivt affärscase där de skapar sina egna företag i affärssystemet Business Central utifrån parametrar som beskrivs i affärscaset. Under programmet lär man sig om hur man arbetar med allt från inköp & försäljning, till finanser, utveckling & API-integrationer. Detta är ett bra sätt för nya att bekanta sig med systemet samtidigt som de får fatta sina egna strategiska beslut om sina företag.

Utöver detta ansvarar jag för halvårsvisa kvällsseminarium som vi anordnar för våra kunder. Under dessa presenterar vi de affärsnyttiga nyheter som släpps till alla våra affärssystemserbjudanden i samband med Microsofts Dynamics Release Waves.
Vi bjuder även in gästtalare från Microsoft som brukar prata om deras framtidssatsningar inom affärssystem och Dynamics, detta brukar involvera mycket diskussion kring AI och Sustainability, vilket brukar uppskattas av våra kunder.  

Vad tycker du om Accelerateprogrammet?

Accelerateprogrammet är ett jättebra sätt att komma in i IT-branschen och lära sig vad det är att vara konsult. När man kommer direkt från universitetet kan det vara svårt att veta vad man vill göra och man saknar ofta erfarenhet. Accelerateprogrammet hjälper med detta genom att erbjuda lärorika utbildningar, interaktiva sammankomster, utvecklingsramverk, och framför allt mycket teambuilding. Det ger Accelerates en tydlig väg framåt för att utvecklas inom rollen som konsult. Utöver detta är det ett superbra sätt att bygga kontaktnät och lära känna många nya kollegor.

Nämn en höjdpunkt från din tid på Sopra Steria.

Det låter kanske lite klyschigt men det är svårt att välja en. Under Accelerateprogrammet har vi fått åka på olika utbildningsresor och i maj i år åkte vi på en supertrevlig resa till Oslo där vi fick träffa och workshoppa med våra norska acceleratekollegor.

Utanför accelerateprogrammet åker vi även på en del resor under året i våra respektive avdelningar. Sist var vi ett stort gäng som åkte till Båstad och hade det trevligt med roliga aktiviteter, bra väder, och gott käk.

Finns det något du är extra stolt över?

Att jag kan säga att jag arbetar på Sveriges bästa arbetsplats och jag har gått på Sveriges bästa traineeprogram inom IT.Vill du höra mer från Sebastian? Hör gärna av dig!

Sebastian Waldberg

APPLIKATIONSSPECIALIST PÅ SOPRA STERIA

sebastian.waldberg

+46 70 146 32 41