Sverige

Stina Ströby – från Accelerate till projektledare

Stina Ströby började på Sopra Steria som trainee på Accelerate-programmet hösten 2020. Det var precis efter hennes examen från Chalmers och när Corona var som mest intensiv. Idag arbetar hon som projektledare för ett IT-utvecklingsprojekt. I denna intervju får du lära känna Sina och läsa mer om hennes resa på Sopra Steria.

Bild kunde inte laddas in

Berätta om din resa på Sopra Steria.

Eftersom jag började på Sopra Steria när Corona var som mest intensiv tycker jag det var så härligt att börja på ett bolag som vågade satsa under den tiden när många andra bolag stramade åt sin rekryteringsbudget, även om en stor del av programmet och jobbet skedde från hemmakontoret.

Trots en digital onboarding var jag riktigt imponerad av Sopra Steria och Accelerateprogrammet! Jag kom även snabbt ut i uppdrag tillsammans med en supersenior kollega och projektledare, där jag fick lära mig massor varvat med bra utbildningar om hur man lyckas i konsultrollen från Accelerateprogrammet. Jag föll pladask för projektledar-rollen och har sen dess haft diverse olika projektledar-uppdrag.

Accelerateprogrammet är också anpassat efter när man behöver som mest stöttning i karriären (i början), där utbildningar mer byts ut mot coachning och inspirerande ledarskap de sista åren, vilket har passat mig perfekt. Det har även varit massa sociala aktiviteter kopplat till Accelerateprogrammet och man har verkligen fått ett brett nätverk.

Vad gör du på Sopra Steria idag?

Idag jobbar jag som projektledare för ett IT-utvecklingsprojekt. Tillsammans med kunden håller vi på att ta fram ett nytt system som ska stötta deras verksamhet inom vården. Det är väldigt givande att jobba tillsammans med en samhällsnyttig verksamhet där vi kan hjälpa till att effektivisera deras processer.

Jag är glad att få arbeta tillsammans med härliga Sopra Steria-kollegor i mitt uppdrag och lär mig massor av nya saker varje dag. Det är så kul att vi har all kompetens som behövs internt och att få se hur duktiga de är på att lösa kundens problem.

Har du något mer ansvarområde utöver ditt uppdrag?

Under min tid på Sopra Steria har jag fått otroligt mycket ansvar och verkligen fått utmana mig själv. Tidigt engagerade jag mig som Community Lead för Project Management Communityt, vilket är vårt interna kunskapsdelningsnätverk för projektledning. Jag har även varit engagerad i vårt internationella kompetensnätverk House of Consulting, där jag får äran att jobba med engagerade kolleger från hela koncernen runt om i Europa. I somras var vi på konferens i Madrid med House of Consulting-gänget, verkligen en oförglömlig resa!

Det har alltid känts viktigt och roligt att engagera sig inom Accelerateprogrammet och sprida vår härliga stämning och kunskap vidare. Under åren som Accelerate har jag varit med och haft utbildningar för de andra deltagarna samt arrangerat samlingar. Samlingar är när vi i Accelerateprogrammet åker iväg ”off site” under en helg och grottar ner oss i spännande ämnen tillsammans. Oftast inte utan härliga middagar, nätverkande och festligheter!

Efter min tid som Accelerate har jag haft riktigt svårt att släppa vårt trainee-program. Så idag är jag spåransvariga för Delivery-spåret i Accelerateprogrammet och tycker det är superkul att både strategiskt och operativt att vara med och utveckla traineeprogrammet vidare relaterat till rekrytering, kultur och kompetensutveckling. Framför allt är det kul att se den resa alla deltagare gör under sina tre år, riktigt imponerande!

Vad tycker du om Accelerateprogrammet?

För den taggade och engagerade är Accelerateprogrammet verkligen världens bästa grund som kombinerar utbildningar och socialt nätverk med att utvecklas som konsult och jobba i uppdrag. Det är även perfekt för den som inte är säker på vad man vill arbeta med framåt då man verkligen får testa på massor av olika roller och uppdrag som konsult. Möjligheterna programmet medför och den fantastiska gemenskapen är verkligen toppen!

Jag har lärt mig massor under mina år och verkligen gett mig så mycket trygghet och självförtroende i början av min karriär. Vi har även fått möjligheter att öva på ”läskiga” moment som man möter på i karriären under kontrollerade former vilket har känts jätteskönt. Allt från hur man håller bra kundpitchar till hur man leder engagerande möten om supertorra ämnen eller till och med konflikthantering!

Nämn en höjdpunkt från din tid på Sopra Steria.

Alla samlingar, konferenser och resor jag har fått uppleva på Sopra Steria har varit toppenkul! Jag avslutade Accelerateprogrammet med en samling i Oslo tillsammans med samma gäng jag började programmet med tre år tidigare. Det var superkul att få träffa norska kollegor och de som går i deras Accelerateprogram samt att lära sig massor från deras erfarenheter och kunskap! Vi i Sverige jobbar mycket nära med Sopra Steria i Norge, så det var kul att äntligen få träffa de norska kollegorna samt se deras kontor. En sjukt rolig och lärorik helg – verkligen en höjdpunkt – som inte blev sämre av att norrmännen fick visa oss Oslo by night!

Finns det något du är extra stolt över?

Jag är extra stolt över att det inte bara är vi som går eller har gått Accelerateprogrammet som är nöjda, utan att vi även är med och vinner fantastiska priser och utmärkelser! Det är så kul att vi återigen är korade till Sveriges bästa traineeprogram inom IT av Traineeguiden samt att vi även vunnit utmärkelsen Sveriges bästa arbetsplats i Great Place To Work. De är vinster vi absolut firar innan vi jobbar vidare med att bli ännu bättre! Vill du höra mer från Stina? Hör gärna av dig!

Stina Ströby

Projektledare

stina.ströby

+46 76 610 79 24