Sverige

Så arbetar en Data Analyst på Sopra Steria

David Moberg började på Sopra Sterias traineeprogram år 2019. Idag arbetar han som Data Analyst med många bollar i luften. Förutom att ha uppdrag ute hos kund är han även People Manager med personalansvar samt är ansvarig för Sopra Sterias Accelerateprogram inom Analytics. I denna intervju får du lära känna David och lära dig mer om hur vardagen kan se ut för en Data Analyst.

Bild kunde inte laddas in

Berätta kort om din resa på Sopra Steria.

Jag började på Sopra Sterias Accelerateprogram 2019 i spårinriktningen Data & Analytics. Det är nu fem år sedan jag klev in på Sopra Sterias kontor i Stockholm för första gången och träffade mina blivande kollegor. Vi som började Accelerateprogrammet samtidigt blev snabbt ett tight gäng. Utöver de utbildningar och resor som vi åkte på tillsammans så träffades vi ofta allihop på kontoret inför fredags-AW:n. Att ha så många fantastiska kollegor på sin arbetsplats som också blivit vänner för livet är något jag värdesätter högt.

I mitt första kunduppdrag jobbade jag i rollen som dataanalytiker tillsammans med en senior kollega på Data & Analytics som var mentor för mig. Jag fick lära mig att strukturera data, ställa avancerade SQL-frågor, visualisera datat i Power BI och sedan presentera våra viktigaste insikter till kunden.

Fram till idag har jag haft nio uppdrag för fem olika kunder med varierande längd. Vissa uppdrag har varit korta där kunden behövt hjälp med ett specifikt use case. Andra uppdrag har varit längre där jag fått möjligheten att påverka på lång sikt.

Det som jag tyckt varit roligast i alla mina uppdrag är kundrelationen, identifiera kundens problem eller möjligheter och att uppmärksamma det för dem med hjälp av deras egna data. Det som har fascinerat mig mest är hur värdelöst stora datamängder kan vara om det inte sammanställs på ett bra sätt och hur kraftfullt det kan vara om det sammanställs på ett bra sätt i kombination med att mottagaren även använder det korrekt.

Det sistnämnda med hur mottagaren använder data och information för att fatta beslut är något jag på senare tid intresserat mig mer för.

Vad gör du på Sopra Steria idag?

Idag har jag uppdrag hos en kund vars verksamhet jobbar med kollektivtrafik. Jag har en koordinerande roll där teamet testar och datakvalitetssäkrar informationsfödet från fordon till kundens databaser och konsumerande system. Jag planerar tester och säkerställer att allt förväntat data kommer in till kundens databaser för att sedan konsumeras i olika visualiseringsverktyg och gränssnitt.

Jag jobbar även med hur dessa verktyg ska utformas och användas av kunden för att de ska uppnå sina mål och fatta rätt beslut baserat på underliggande data. 

Har du något mer ansvarområde utöver ditt uppdrag?

Förutom att jobba hos kund är jag även People Manager med personalansvar och ansvarig för Sopra Sterias Accelerateprogram inom Analytics. I Accelerateprogrammet finns det spåransvariga som jag jobbar med för att ta fram utbildningar, leda case-arbeten, organisera sociala aktiviteter samt rekrytera nya Accelerates inför kommande programstarter.

Vad tycker du om Accelerateprogrammet?

Accelerateprogrammet har för mig varit en toppenstart i arbetslivet, både gällande personlig utveckling och att ha roliga kollegor som man trivs med. Jag har lärt mig så otroligt mycket och fått en bred personlig utveckling. Förutom att jag har lärt mig många verktyg och tekniska kompetenser inom data och analys så har jag även utvecklats inom kundkännedom, sälj, presentationsteknik och flera andra mjuka kompetenser som är minst lika viktiga för att vara en duktig och eftertraktad konsult.

Någonting jag tar med mig från Accelerateprogrammet är att det är viktigt att utmana sig själv hela tiden. Sopra Steria presenterar hela tiden nya utmaningar och möjligheter för individerna att fortsätta utvecklas och accelerera i sin karriär.

Nämn en höjdpunkt från din tid på Sopra Steria.

En av många höjdpunkter var första Accelerate-resan där vi fick träffa våra danska och norska kollegor i Köpenhamn. Det blev en helg av många intressanta utbildningar och sociala aktiviteter som man aldrig kommer att glömma. Det var extra roligt att få träffa våra grannländers Accelerate-gäng som genomgått en snarlik karriärstart och att få höra om deras upplevelser.

Finns det något du är extra stolt över?

När jag började på Sopra Steria som nyexaminerad så skrev jag ner några mål där ett av målen var att i framtiden bli en ledare. Idag kan jag stolt säga att jag blivit en ledare med både en ledarroll i kunduppdraget och en ledarroll internt på Sopra Steria som People Manager.Vill du höra mer från David? Hör gärna av dig!

David Moberg

david.moberg