Sverige

Sopra Steria-projekt för DIGG nominerat till Årets IT-projekt i CIO Award 2022

Under hösten blev det offentligt att det digitala covidbeviset, som Sopra Steria tog fram för DIGG (myndigheten för digital förvaltning), blivit nominerat till årets IT-projekt i CIO Awards 2022. CIO Awards är en gala för att hylla personer och projekt inom IT-branschen och har hållits varje år sedan 2006.

Behovet av digitala lösningar ökade minst sagt under coronapandemin som tog fart ordentligt under våren 2020. Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) och E-hälsomyndigheten (EHM) fick i uppdrag att snabbt ta fram en lösning för ett vaccinationsintyg. Detta resulterade i en digital lösning kallat Digitalt covidbevis som IT-konsultbolaget Sopra Steria tog fram. Nu är projektet nominerat till den prestigefyllda utmärkelsen ”Årets IT-projekt”.

Motiveringen lyder;
Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har projektlett och tillsammans med E-hälsomyndigheten och flera andra utvecklat hela systemet med digitala covidbevisen. Det har tagits ut 17 miljoner bevis och detta har varit en bidragande faktor för att behålla den fria rörligheten trots att pandemin varit ett faktum. Dessutom kostar manuella bevis 40 gånger mer vilket visar på en tydlig besparing på samhällskostnaden. Covidbeviset har även gett en ökning av användandet av e-legitimation i en avsevärd omfattning.

–      Det är såklart mycket roligt och prestigefyllt att vara nominerad under CIO Awards 2022. Speciellt med ett så viktigt uppdrag och projekt som Covidbeviset var. Nu hoppas vi såklart på vinst, säger Marie Berg, Business Owner på Sopra Steria.

Det är fyra projekt som är nominerade till Årets IT-projekt, förutom DIGG: Covidbeviset är det följande bidrag; AI Sweden: My AI, Biomestria: Asta, Riksbyggen: Digital fastighet. Vinnaren för Årets IT-projekt presenteras i Berns Salonger den 12 december.

För mer information om projektet: https://www.soprasteria.se/kundreferenser/covidbevis/