Sopra Steria fick i februari 2021 uppdraget av Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) och E-hälsomyndigheten (EHM) att ta sig an deras regeringsuppdrag att projektleda och medverka i utveckling och förvaltning av en digital infrastruktur och tjänst för att utfärda vaccinationsintyg.
Intyget kom sedermera att kallas Covidbevis i Sverige och EU Digital Covid Certificate internationellt. Förordningen trädde i kraft den 1 juli 2021 och gav medlemsländerna till den 12 augusti att säkerställa att de kunde utfärda och verifiera covidbevis som omfattar såväl vaccinationsbevis som test- och tillfrisknandebevis.
Detta var ett stort uppdrag med många stora utmaningar:
Att det var spridda datakällor över flera myndigheter och att både DIGG och E-hälsomyndigheten fick regeringsuppdraget gav även en stor utmaning i samarbete över flera myndigheter.
Sopra Steria fick uppdraget att leda projektet och erbjuda ett stort agilt utvecklingsteam på ca 20 konsulter med expertis inom arkitektur, projektledning, devops, kravanalys, utveckling, test, testledning och agil coachning. Teamet arbetade tillsammans med personal på DIGG, EHM och FHM med att genomföra uppdraget. Några viktiga milstolpar som hade varit svåra att nå utan ett agilt mindset och samarbete i och mellan myndigheterna:
Hösten 2021 samt våren 2022 har tjänsten utvecklats för att även inkludera personer med reserv- eller samordningsnummer. Ytterligare ett gränssnitt mot Apoteken har också byggts för att inkludera invånare utan e-legitimation så att de kan hämta vaccinationsbeviset på apotek. I november 2021 utvecklades även en app för verifiering av vaccinationsbevis vid inträde till större events. Leveranstiden var två veckor.
Tjänsten blev klar 1 juli 2021 och har nu utfärdat fler än 17,3 miljoner covidbevis. Tjänsten har bidragit till att möjliggöra resande under pandemin. Sverige har haft en betydande roll i utvecklingen inom Europa och flera andra länder har använt öppen källkod som delats av Sverige.
Utvecklingen av Covidbevis har även bidragit till Sveriges digitalisering då användandet av såväl e-legitimation och digitala brevlådor har ökat. Dessutom kostar manuella bevis 40 gånger mer än digitala vilket visar på en tydlig besparing på skattepengar.
Projektet har flera gånger hyllats för den snabba leveransen och lyckade samarbetet mellan flera myndigheter. Nyckelfaktorer till detta var projektets prioritet, den tydliga samhällsnyttan och tillämpningen av ett agilt mindset genom hela organisationen. Projektet vann Årets digitala projekt i CIO Awards 2022, samt till e-diamond award.
https://cio.idg.se/2.1782/1.770103/cio-awards-2022-de-kan-bli-arets-digitala-projekt