Sverige

Hemnet är en av Sveriges mest populära bostadssökningssidor med över 62 miljoner besök i månaden. 2007 stod de inför en stor utmaning när de insåg att deras webbplats inte längre kunde hantera den ökande användarmängden. Med långa sidladdningstider och tekniska problem som ledde till att fastighetsmäklare behövde spendera flera timmar för att lägga upp information och bilder på webbplatsen, var Hemnet i desperat behov av en stabilare och mer flexibel lösning.

En heltäckande lösning

Hemnet valde Sopra Steria som partner för att ta fram en stabil och skalbar lösning som kunde hantera den ökande användarbelastningen. Sopra Steria skapade en heltäckande lösning som innebar att databaser, webb- och applikationsservrar arbetar parallellt och speglar varandra. Detta gjorde att Hemnet.se kunde fungera även om en del i lösningen skulle sluta fungera, samtidigt som uppgraderingar och underhåll kunde utföras under full drift.

Hemnet.se fick en ny design

Sopra Steria har sedan första driftsättningen skött all drift, underhåll och teknisk utveckling av Hemnets servrar. Utöver det löpande förvaltnings- och utvecklingsarbetet har ett antal större förändringar genomförts, såsom omstrukturering av design, sök- och resultatlogik samt förbättring av databasprestanda och skalbarhet. En ny version av Hemnet.se med helt ny design lanserades också där Sopra Steria var ansvarig för den tekniska plattformen och utvecklingen av denna.

Resultatet

Resultatet av samarbetet mellan Hemnet och Sopra Steria blev över förväntan. Hemnet har fått en stabilare lösning som är lättare att anpassa efter förändringar i verksamheten eller för nya funktioner. För användaren har en bättre söktjänst gjort det enklare att hitta rätt bostad och webbsidan har blivit snabbare att använda. Förbättringarna har resulterat i flera nya besöksrekord och trafiken av unika besökare har ökat med 75 procent.

Med hjälp av Sopra Steria har Hemnet lyckats övervinna sina tekniska utmaningar och bygga en plattform som ger användarna en smidig och användarvänlig upplevelse. Idag har Hemnet tagit över förvaltningen och driver själva vidareutvecklingen av systemen.

Vill du veta mer? Hör av dig!

Lars Engblom
Business Owner

Lars Engblom