Sverige

Vårt Contentful-team består av erfarna utvecklare med extra fokus på att bygga högpresterande webbplatser. Vi har stor erfarenhet av Contentful-lösningar till både privat och offentlig sektor och hjälper er med allt från publik webb, intranät och e-handel till integrationer med era underliggande system.

ANSVARIG

Tommie Goldhammer
Partneransvarig Contentful

Tommie Goldhammer

Headless - för högpresterande webbplatser

Populariteten för att hantera innehåll bortkopplat från frontend har ökat på grund av den spridande mångfalden av plattformar som behöver innehåll. Headless förbättrar utvecklarupplevelsen och möjligheten att bygga högpresterande webbplatser.

Ett headless content mangament system (CMS) innebär att innehåll nås via API och kan levereras från en källa (one source of truth) till oändliga frontend-plattformar. Genom att ta bort presentationslagret, eller ”huvudet” från CMS finns det teoretiskt sett inga begränsningar för hur eller var innehåll kan levereras tex webbplatser, mobilappar, TV-apparater, etc.

Generellt anses headless CMS-system vara mer moderna och anpassningsbara än monolitiska CMS-system och är väl lämpade för behoven hos organisationer som kräver flexibilitet, skalbarhet och förmåga att leverera innehåll över flera kanaler och enheter.

Bild kunde inte laddas in
Bild kunde inte laddas in

Contentful CMS - för skalbarhet

Med sin moderna API-baserade struktur är Contentful ett bra alternativ till ett headless CMS. Contentful blir en central hub för strukturerat innehåll och ger tillgång till flera kraftfulla verktyg som olika typer av APIer, webhooks och software development kits (SDKs) för att bygga och underhålla systemet.

Contentful är molnbaserat och användaren har därför alltid den senaste versionen, vilket även förenklar integration till andra plattformar och tjänster. Verktyget är inte beroende av en enskild infrastruktur eller teknik och varje kund eller kanal kan välja sin egen teknikstack och arbeta oberoende av andra. Det gör Contentfull till framtidssäkert när nya tekniker eller ramverk dyker upp. 

Tack vare skalbarheten hos Contentful går det att börja smått för att sedan anpassa lösningen när verksamheten växer.

Bild kunde inte laddas in

Strukturerat vs ostrukturerat

Vid ostrukturerat innehåll är alla fält låsta inom ett objekt, vilket försvårar återanvändning av fälten med information. Contentful är byggt för att endast hantera strukturerat innehåll. När man lagra innehåll i Contentful krävs det att en bygger innehållstyper. Dessa fungerar som modeller som sedan fylls med innehåll. När innehåll struktureras efter modeller kan fälten i objektet vara länkade och därmed användas på flera ställen samtidigt. Redaktörer kan då enkelt ändra innehåll på ett ställe som sedan slår igenom i alla kanaler.

Bild kunde inte laddas in

Roller

Med hjälp av rollbaserad behörighetskontroll går det att bygga säker hantering av innehållet inför publicering. Man kan exempelvis låta innehållet passera genom ett flöde av olika roller eller processer för att säkerställa att korrekt text publiceras. Contentful har stöd för arbetsflöden, notifieringar och kommentarer vilket hjälper redaktörerna att färdigställa arbetet.

 

Arkitektur

På grund av sin API-baserade struktur passar headless bra vid micro frontend-arkitektur och innehållet kan presenteras och utvecklas i programmeringsspråken ni föredrar. Det går även att bygga bort beroenden till systemet genom proxy-APIer.

 

App framework

Genom åren har vi på Sopra Steria tagit fram mallar för specialanpassade appar som lyfter funktion och redaktörs upplevelsen i Contentful.

  • Behöver ni kunna hämta produkter från en annan källa?
  • Har ni en grafisk profil med standard färger som enkelt behöver finnas tillgängliga?

App framework är ett sätt att integrera och personalisera ert Contentful space (där erat innehåll hanteras).

Kontakta oss så hjälper vi till att hitta rätt lösning för er verksamhet

Oavsett om ni vill byta ut ett föråldrat system, framtidssäkra er verksamhet i en allt mer föränderlig värld, eller bara ta ett förusättningslöst möte så är vi redo att vara en proaktiv partner på er transformationsresa. Vi är en global aktör med bredd att vara med från idé till verkställande. 
Jag godkänner att Sopra Steria sparar mina uppgifter. Det här formuläret samlar in uppgifter så att vi kan kontakta dig. Läs vår integritetspolicy för mer information.*
Jag vill gärna att Sopra Steria tipsar mig om relevanta inbjudningar, inlägg och annan information.
* = obligatoriskt