Sverige

En systemutvecklares resa på Sopra Steria

Noura El Khadri började på Sopra Sterias traineeprogram Accelerate år 2020. Idag arbetar hon som fullstackutvecklare och sitter 100% hos kund. Utöver det har Noura engagerat sig i flera interna projekt, bland annat att hålla kurser för nya accelerates. I denna intervju får du lära känna Noura och få en inblick i hur det är att arbeta på Sopra Steria.

Bild kunde inte laddas in

Berätta kort om din resa på Sopra Steria.

Jag har studerat Data- och Systemvetenskap vid Stockholms Universitet och under utbildningen fick jag testa på mycket olika ämnen, men de kurser jag föredrog var de där jag fick programmera, och det var även utvecklare jag kom att bli. Min resa på Sopra Steria började i oktober 2020. Pandemin var ett faktum, och vi som började Accelerateprogrammet hade onboarding online. Vi blev snabbt ett tajt gäng och gick inte bara kurser tillsammans utan åt även lunch ihop över Teams. 

Efter onboardingen började jag direkt i mitt första kunduppdrag. Det var ett projekt inom hälsa- och sjukvårdsektorn, och jag började arbeta med .NET. I uppdraget fick jag bland annat skapa batchjobb, lära mig mycket om databaser och utveckla olika funktioner för systemet. Efter drygt ett halvår i det uppdraget hoppade jag in i projektet som tog fram Covidbevisen vi använde i Sverige. Det var ett projekt i Java och jag fick bland annat skriva tester, vara kontaktperson med olika aktörer och vidareutveckla API:er. Efter drygt ett år där hoppade jag vidare till en kund inom telekom, och det är där jag sitter nu. I detta uppdrag får jag jobba med bland annat microtjänster vi bygger, design och frontend-arbete.

Vad gör du på Sopra Steria idag?

För tillfället sitter jag 100% hos en kund inom telekombranschen. Jag har rollen som fullstackutvecklare och är med i flera olika steg i utvecklingsprocessen. Det innefattar allt från att diskutera design, bygga API:er till att undersöka krav för att säkerställa att vi utvecklar funktioner baserat på verkliga behov. Teamet jag sitter i består bland annat av flera Sopra Steria-konsulter. Det är roligt att kunna arbeta nära kollegor från bolaget då alla är väldigt trevliga, hjälpsamma och kompetenta. Vi sitter utspridda över landet men har dagliga möten för att stämma av arbetsuppgifter och vi arbetar även mycket med par- och mobprogrammering i denna leverans. Parprogrammering är ett bra verktyg för att skapa förståelse för det vi utvecklar, dela kunskap och skapa en känsla av ägarskap över tjänsten vi arbetar på.

Har du något mer ansvarområde utöver ditt uppdrag?

På Sopra Steria har vi olika communities för intern kompetensutveckling, och jag har tidigare varit community lead för vårt Java-community. Rollen hade jag tillsammans med en kollega, och vi hade extra ansvar för att driva gruppen framåt, boka in föreläsningar och administrera olika relevanta delar.

Både under min tid i Accelerateprogrammet och efteråt har jag hållit kurser för nya Accelerates. Nästa aktivitet på schemat är en Accelerate-kväll jag ska hålla med en person som för närvarande går programmet. Kvällen är för de som går Systemutveckling-spåret och är baserad på SQL Murder Mystery som finns online. Det blir en kväll där deltagarna får umgås, äta middag och använda sina SQL-färdigheter för att lista ut vem som har begått ett fiktivt mord. 

Vad tycker du om Accelerateprogrammet?

Accelerateprogrammet har enligt mig varit bra för att få en snabb och stabil start i arbetslivet. Jag kom snabbt ut i ett verkligt uppdrag vilket gjorde att jag tidigt kunde bygga vidare på mina kunskaper efter mina studier samt se skillnaden mellan det man gjorde i skolan och det man gör i ett projekt hos en kund.

Under utbildningen finns det flera kurser som breddar ens kompetens, vilket är bra eftersom man sällan endast arbetar inom sitt specialområde. Jag är systemutvecklare, och även om det kan låta som att jag endast programmerar i mitt jobb får jag även diskutera krav, granska design och diskutera arkitekturen i ett projekt, för att nämna några av alla saker vi gör utanför programmeringen. Programmet är även bra eftersom det skapar en trygghet i att våga testa olika inriktningar inom den valda rollen. Själv började jag som .NET-utvecklare men gick sedan över till Java och har haft många olika fokusområden under min tid på Sopra Steria i de olika uppdragen jag haft.

Det bästa med Accelerateprogrammet är dock helt klart kollegorna och den gemenskap man blir en del av. Alla Accelerates kommer in med liknande förutsättningar, och alla kurser och aktiviteter under programmet gör att man verkligen kommer nära varandra och bygger starka band. Alla är vänliga, roliga, hjälpsamma och riktiga förebilder inom sina områden. Det känns bra att få arbeta nära så kompetenta och drivna personer.

Nämn en höjdpunkt från din tid på Sopra Steria.

Det finns mycket roligt jag fått vara med om på Sopra Steria men det roligaste måste ändå vara alla resor. Allt ifrån när vi med Accelerateprogrammet åkte till Djurönäset för att lära oss om projektledning men även fick tips i poolen av en Accelerate som tidigare proffssimmat, till att vi åkte till Oslo som avslutsresa på programmet där vi fick vi höra mer om hur Sopra Steria Norge jobbar, utveckla våra färdigheter inom retorik och presentationsteknik samt träffa norska Accelerates som började samma år som oss. Förutom Accelerate-resor har vi åkt på flertalet resor med bolaget. Alla dessa resor har varit väldigt lärorika, jag har skrattat mycket med kollegorna och skapat massor av minnen. 

Finns det något du är extra stolt över?

En sak jag är extra stolt över med Sopra Steria är att vi är med i flera ”hälsa- och sjukvård”-uppdrag. Jag har alltid tyckt att den sektorn är väldigt intressant då det är något alla kommer i kontakt med på något sätt genom livet och då tycker jag det är extra kul att vi på Sopra Steria arbetar mycket inom det området. Det är kul att vi får vara med och bygga en grundläggande del i samhället och det är något jag är extra stolt över.Vill du höra höra mer från Noura? Hör gärna av dig!

Noura El Khadri

Fullstackutvecklare

noura.el.khadri