Sverige

Almedalen 2025 – spaningar från Visby

Almedalsveckan är en av årets största mötesplatser för beslutsfattare, politiker och ledare inom både privat och offentlig sektor. Det är en unik arena för att lyssna till och samtala med inflytelserika personer, samt få en god överblick över vilka frågor som är hetast just nu. Självklart var Sopra Steria på plats.

Vi arrangerade tre egna evenemang under veckan:

  • En lunch med fokus på AI inom hälsa och sjukvård
  • En energimiddag för beslutsfattare inom energisektorn
  • En middag på temat mod, mångfald och ledarskap som vi höll tillsammans med Aaron Kroon

Dessa arrangemang kombinerar intressanta föredrag med engagerade diskussioner, och har genom åren blivit både välbesökta och mycket uppskattade.

Utöver våra egna aktiviteter bjöd Almedalen som vanligt på ett myller av seminarier (ca 2450). Här är tre tydliga teman som stack ut i år inom området AI:

AI – från framtidstro till frustration

AI fortsatte dominera agendan, men stämningen har skiftat sedan förra året. Då präglades samtalen av optimism om Sveriges ledarposition – i år var tonen mer självkritisk. AI-kommissionens rapport bekräftar att Sverige halkar efter i internationella jämförelser. Den svenska konsensuskulturen pekas ofta ut som ett hinder för snabb utveckling. Samtidigt pågår flera satsningar, däribland lanseringen av AI-fabriken – ett initiativ från Wallenbergsbolagen och Nvidia som ska ge industrin bättre möjligheter att växla upp sin AI-användning.

Techstrategier och konkreta affärsinitiativ

Flera aktörer betonade vikten av att gå från vision till handling inom AI. Hur identifierar man de största möjligheterna? Hur gör man en konkret plan? Ett intressant exempel var en "Opportunity Calculator" som visualiserar potentiella värden för olika branscher. Slutsatsen var tydlig: företag behöver stöd för att utveckla sina techstrategier och göra strukturerade värdebedömningar av sina AI-initiativ.

Europeisk suveränitet – från princip till praktik

Geopolitisk oro har gjort frågor som nationellt oberoende, datasuveränitet och digital resiliens högaktuella. Osäkerheten är stor – är detta en tillfällig reaktion eller början på en ny långsiktig trend? Det är tydligt att teknologisk självständighet blivit ett strategiskt mål för många, även om vissa stora techbolag menar att nationell isolering historiskt varit svår att kombinera med innovationstakt och konkurrenskraft.



Vill du prata mer om AI? Hör gärna av dig!

Joakim Hällgren

AI-strateg

joakim.hällgren