ITARC 2024 öppnades på ett kanske lite oväntat sätt – med en interaktiv föreläsning förberedd av legitimerade psykologer från Sandahl Partners, som har lång erfarenhet av att arbeta med stora organisationer. De diskuterade hur vi som individer tar på oss olika roller i specifika sammanhang. Det mest uppenbara kan vara en roll som IT-arkitekt på ett stort IT-bolag, men vi är också föräldrar, sambor, pendeltågsresenärer m.m., och dessa roller kan påverka varandra. På arbetsplatsen kan vi uppleva rollkonflikter, vilket kan påverka vår prestation, kreativitet och hållbarhet.
Det som resonerade mest med mig var Olaf Zimmermanns föreläsning om arkitekturella beslut. Olaf introducerade konceptet MRM, Most Responsible Moment, för att fatta olika typer av arkitekturella beslut. Detta var något vi diskuterade under pauserna med andra IT-arkitekter i rummet. Föreläsaren föreslog olika sätt att dokumentera dessa beslut – som s.k. Architectural Decision Records eller i form av markdown-filer. Under ITARC 2024 höll jag en presentation om ”Powered Documentation” där jag berättade om hur man kan dokumentera arkitekturella beslut, och mina förslag var väldigt liknande Olafs!
Något helt nytt för mig var EDGY (www.enterprise.design), ett open-source-verktyg för Enterprise Design. Wolfgang Goebl och Helgi Björgvinsson drog en parallell mellan EDGY och iPhone. Verktyget ska vara användarvänligt så att alla kan samarbeta (inte bara IT-arkitekter, utan även verksamhetsspecialister och olika intressenter). Arkitekturen ska kommuniceras tydligt, och det ska vara roligt! Inga tråkiga diagram och svartvita boxar, utan en serie av betydelsebärande ikoner, kopplingar och funktioner.
En annan stor höjdpunkt under konferensen var Martin Waligorskis föreläsning om stora IT-transformationer inom stora företag. Hans erfarenheter från Telia visade hur utmanande det kan vara att helt ersätta gamla system och infrastrukturer i stora organisationer. En enorm karta som visar alla system och deras kopplingar är inte ovanligt i vår bransch för stora företag. Vi på Sopra Steria har stor erfarenhet av sådana transformationsresor bland våra kunder, så jag kände verkligen igen mig under Martins föreläsning. För att hantera sådana stora projekt behöver man erfarna arkitekter, ledare och team som verkligen kan hantera återuppbyggnaden av gamla IT-system och infrastrukturer. Detta är en del av vårt erbjudande inom Systemutveckling.
Sist men inte minst uppskattade jag Giovanni Volpes föreläsning om simuleringar av komplexa system. Han är i grunden fysiker, men utifrån sin expertis kunde han visa hur Complex Adaptive Systems driver innovation och bidrar till forskning och vetenskap. Ett av exemplen var simuleringar av mänskligt beteende i stora kluster, något som även jag labbade med i form av cellulära automata och migrationsmönster med ackulturationsmodellen (se min presentation under DevConf 2023 här).
ITARC 2024 gav mig en unik upplevelse av ett event som fokuserar på arkitektur, där jag kunde nätverka med andra specialister från Norden. Därför vill jag tacka Dataföreningen Kompetens och IASA för att jag fick chansen att delta i konferensen!