Hur många gånger har du använt internet sedan du vaknade i morse? Du kanske har kollat vädret, streamat nyhetsmorgon, betalat för en bussbiljett? Kanske har du till och med använt en digital nyckel för att ta dig in på kontoret? För nästan allt vi gör idag är beroende av internet. Så, vad skulle hända om internet plötsligt slutade fungera? Och hur sårbart är egentligen vårt internet mot olika typer av hot?
Internet är idag avgörande på många sätt. Skulle det plötsligt sluta fungera skulle det givetvis ställa till en hel del problem. Det första man skulle lägga märke till är att det blir ganska tyst i telefonen. Man kan inte surfa längre eller ha kontakt med vänner och familj. Det skulle knappt gå att handla längre eftersom kassasystemen inte skulle fungera och väldigt få butiker tar emot kontanter. Det kommer heller inte gå att arbeta i samma utsträckning utan internet. Troligtvis kommer man inte ens in i sin kontorsbyggnad eftersom passersystemen är uppkollade mot internet. Transporten blir också påverkad. Förmodligen kommer det inte funka att åka tåg eller flyg eftersom biljettsystemen och andra system är beroende av internet, så även trafikplaneringssystem.
Men, man får inte glömma att vi har levt och överlevt utan internet tidigare. Det finns människor i världen som lever utan internet. Det är alltså inte så att vi inte klarar oss utan internet, även om det finns många samhällsfunktioner som är helt beroende av internet. Vi skulle behöva leva ett liv som är inte lika smidigt och transparant. Men vi skulle naturligtvis överleva.
Internet är väldigt väldesignat från början för att inte sluta fungera. Hela internet är baserat på militär teknologi med grundtankar som ”Vad gör vi om landet blir utbombat av exempelvis atombomber?” och ”Hur bygger vi ett nätverk som är så motståndskraftigt som möjligt så att information och datatransfer kan ta olika vägar?”. Att hela internet slutar fungera är alltså inte speciellt trovärdigt. Det som snarare kan hända är att internet slutar fungera på lokal basis.
Enligt rankningen National Cyber Security Index är Sverige världens femte mest digitaliserade land, men ligger på plats 16 när det kommer till IT-säkerhet. Sverige behöver göra mycket för att komma till en nivå som är bekväm. Vi bör och kan göra mycket mer. Men det stora problemet är inte hur vi relaterar till andra länder, hur mycket bättre eller sämre vi är jämfört med andra länder. Det stora problemet är att mänskligheten är överraskande dålig på att bygga säkra IT-system. Om man tittar på dem som är bäst på att bygga IT-system, exempelvis Microsoft, Google och Apple, så kommer de ut med säkerhetsuppdateringar varje månad. Det visar sig nämligen att de har hittat exempelvis hundra nya sårbarheter någonstans i sina produkter, varav ett dussintal är kritiska sårbarheter som är väldigt allvarliga. Det tar aldrig slut och har pågått i flera decennier.
Det finns en studie som säger att i världen så finns det 4,5 miljoner människor som jobbar med cybersäkerhet och det behövs 3,5 miljoner till. Gapet mellan hur mycket vi skulle behöva och hur många som faktiskt arbetar med det fortsätter att öka. Så även om det nästa år är 5 miljoner som jobbar med cybersäkerhet så kommer gapet fortsätta öka.
Kolla in det senaste avsnittet "Hotet mot Sveriges cybersäkerhet" för att ta del av fler insikter.
* Insikterna i detta blogginlägg baseras på intervjuer med Daniel Akenine, Nationell teknikchef på Microsoft, Pontus Johnsson, Professor och föreståndare för Center for Cyber Defense and Information Security vid KTH, och Erik Engberg, Cybersecurity Director på Sopra Steria.