Sverige
Moln

Det digitala undret: Molnet – den viktigaste revolutionen inom teknologi

Förut när man ville se på film så fick man gå till videobutiken och hyra en fysisk film. Idag går allt att istället streama. Förut när man ville spara ner bilder som man fotat så fick man föra över dem till en hårddisk eller bränna en cd-skiva. Nu för tiden kan man fota på hur mycket som helst och allt sparas i det så omtalade molnet. Vi har gått in i ett molnparadigm där nästan allt vi gör i den digitala världen sker i ett moln. Och många har nog ställt sig frågan – var finns detta moln? När man pratar om moln så är det egentligen fysiska datacenter, alltså inget som faktiskt sker uppe i himlen bland de riktiga molnen. När man pratar om moln menar man alltså helt enkelt att man idag använder datorer som finns hos någon annan än dig själv. Men varför har egentligen molnet tagit över nästan allt vi gör i den digitala världen? Och vad kommer härnäst?

image

Varför befinner vi oss i ett molnparadigm och varför uppkommer tekniktrender så som molnet?

Att olika tekniktrender uppkommer kan bero på fler viktiga grejer. Det är bland annat priset. Kostnaden måste komma ner till en viss punk. Det handlar också om mogenheten. Det måste inte fungera helt perfekt, men det måste fungera tillräckligt bra. Det måste även finnas ett behov och därmed ett intresse. När någon teknik får alla dessa tre saker på en gång, då ser man också en tipping point. Och det är det som skett när med molntjänster för drygt tio år sedan. Man kan jämföra det med exempelvis en elbil. Det finns högt intresse för elbilar där många vill köpa en, alltså är behovet uppfyllt. Den är tillräckligt bra för att man ska vilja köpa den, alltså är mogenheten också uppfylld. Men priset är fortfarande för högt. Så när vi ser att priset går ner för elbilar till samma som pris som för vanliga bilar eller till och med lägre, då ser man en enorm tipping point.

Så för över tio år sedan blev molntjänster allt vanligare. Plötsligt började man arbeta med molnbaserad datahantering. Fördelen med det är att man kan driftsätta applikationer egentligen var som helst på jordklotet och med supersnabba fiberuppkopplade nätverk blir det inte särskilt långa fördröjningar utan man kan få en väldigt flexibel och användaranpassad miljö. Att molnskiftet skett och att vi klivit in i ett molnparadigm är därmed en helt naturlig utveckling i en värld som har exponentiell teknisk utveckling. Det som vi kallar för moln är egentligen en centraliserad dator som är duktig på att distribuera ut sin mjukvara på ett vettigt sätt.

image

Vilka tekniska innovationer krävdes för att vi skulle gå in i molnparadigmet?

I boken The Big Switch – Rewiring the World, from Edison to Google skriver författaren Nicholas Carr att övergången till molntjänster är en av de viktigaste teknologiska förändringarna i modern tid. Han menar att det är en lika stor omvälvning som när vi elektrifierade hela samhället genom att centralisera elproduktionen i kraftverk som vi sedan kopplade till ett sammankopplat elnätssystem. Och det är en rimlig jämförelse. För med molnet handlar det lite om en sammankoppling av infrastrukturer på olika platser och att få det till ett stort sammanhängande nationellt eller globalt system. Och det i sig är ett otroligt paradigmskifte. Men hur blev det egentligen så och vilken teknik krävdes?

Det är naturligtvis så att kapaciteten på internet gått upp rejält och även att internets ”ryggrad” är väldigt väl sammankopplad och sträcker sig över alla kontinenter. Processorteknologi och minnesteknologi är även viktiga komponenter och även sättet hur man bygger servrar idag gör att de är väldigt kompakta och levererar väldigt stor kapacitet på en liten enhet. När man gick över till moln var det även så att mjukvaran var tillräckligt mogen i sig.

Hur påverkas egentligen cybersäkerheten av molnparadigmet vi gått in i? Och vad kommer egentligen komma härnäst? Kolla på Det digitala undrets nya avsnitt för att ta del av fler intressanta insikter.

Kolla på avsnittet här.

 

*Insikterna i detta blogginlägg baseras på intervjuer med experter och forskare.  

test

Inläggsförfattare