Sverige
Insikter från DevSum 2023

Detta tar jag med mig från DevSum 2023

Detta var det andra året jag fick det stora nöjet att gå och reflektera kring orden av lika- och olikasinnade talare ståendes på DevSums blålila-ljusklädda scener, detta år i Kistamässan. Kista, en självklar plats för hackarsnack då ”Kista” är sökresultatet man serveras vid en Google:ing i stil med ”Sveriges Silicon Valley”. 2023 års upplaga av DevSum erbjöd ett ganska varierat startfält, allt från en kollega från grannlandet i väst till en olympisk mästare som ville bli bäst i världen i den sport han avskyr. Jag kunde även finna många dragningar om ämnen jag förväntat mig, bland annat en hel radda om allas skräckblandade förtjusning ChatGPT.

Inför detta år hade jag lärt mig att noggrant gå igenom innehållet av en dragning innan jag väljer att delta i den. Jag ville inte replikera mitt och en kollegas misstag från förra året; att se något i agendan vars titel är i stil med ”Hur jag byggde en GameBoy-emulator i .Net” och tänka ”GameBoy? Detta måste vara en barnlek” innan man kör rakt in i en kodintellektuell bergvägg. Jag vill påstå att jag är lättlärd och kan skriva kod, men detta var en annan – djupare – nivå. Låt detta vara ett tips till dig som läsare och framtida besökare.

image

En kollega intar scenen

Jag vill berätta om ett urval dragningar från konferensen och jag tänker börja bakifrån. Australiensiske Scott Leaman, Microsoft MVP for Mixed Reality och kollega från Norge blir den självklara favorit-talaren som får avsluta mitt DevSum 2023. Jag måste säga, det känns häftigt att se en kollega stå på scen och prata inför den nyfikna publiken. DevSum-eftermiddagen, som kan vara något utmattad från flertalet timmar av aktivt lyssnade, hittade ny energi för min del. Ett säte på första parkett är ett självklart val.

Metaverse och dess platsproblem är det som står på menyn. Scott visar upp allt från livräddande jobbprojekt till något mer avslappnade hobbyprojekt. Han visar även upp en modell av Sopra Sterias Oslo-kontor samt experiment kring att uppleva kontoret och delta i möten på plats – fast från distans. Ett kanonprojekt för den höjdrädde som tycker om att arbeta tjugo plan lägre ned än de norska kollegorna.

Favoritdelen från denna dragning är när Scott visar upp Sopra Sterias Microsoft-prisbelönta samarbete med Oslos universitetssjukhus, ett HoloLens-verktyg som skall förbättra kirurgiska ingrepp kring levercancer och hjärtdeformiteter. Verktyget tillåter läkare att visualisera och interagera med hologram-organ i realtid. På så sätt kan de planera sina operationer genom att kunna skala upp och ned, rotera och beskära en virtuell modell av organet de skall operera, organet som de alla ser i samma rum. Se HoloLens-projektet här.

Källa för prisvinsten

image

Honorable mentions

Ytterligare favoriter från konferensen är två betydligt mer praktiska dragningar jämfört med de andra jag tog del av. Bland allt teoretiskt malande är det en frisk vind att faktiskt få se vad folk pratar om, det aktiverar en del av hjärnan och låter en annan vila. Låt oss säga att jag är den som mestadels tittar på bilderna om jag bläddrar igenom något.

Den första av dessa favoriter är Filip Ekberg, en Microsoft MVP, bloggare, Pluralsight-författare, med mera. Han fångade min uppmärksamhet under föregående års DevSum och har behållit mitt förtroende till i år. Han tycks ständigt dra stor publik, vilket är förståeligt – hans C#-kunskaper är utomordentliga. Detta år lärde han ut om ”exciting new features” i C# 9, 10 och 11. Jag vill inte gå in i detalj vad han pratade om, ifall du är nyfiken kan du lätt ta del av hans kunskap via internet. Jag kan sammanfatta hans dragning med: ”jaha, sådär kan man göra”.

Den andra är Tess Ferrandez-Norlander, hon erbjöd en dragning med en titel få människor utöver utvecklare kan sukta efter: ”Fun with algorithms”. Denna dragning var smått nostalgisk och väckte minnen tillbaka till Algoritmer och datastrukturer-kursen jag läste på universitetet. Tess visade upp exempel på bland annat graf-strukturer och hur de kan användas för kontaktnätverk i sociala medier och resmål i reseappar. På sistone har jag skrivit en egen spelmotor som hobbyprojekt, denna dragning var kanon-inspiration för mina designval i det projektet.

image

Och en olympisk mästare

I mitt sista stycke måste jag nämna Nils van der Poel. Att en tvåfaldig olympisk guldmedaljör, vinnare av Svenska idrottgalans ”Årets manliga idrottare”, ”Årets prestation” och Jerringpriset skulle ha en dragning mellan de andra passen tätt packade med ChatGPT, Microservices och API:n var minst sagt en spännande kontrast. Så snart Nils blir presenterad av konferensvärden studsar han upp på scen med det största leendet i lokalen och behåller det i cirka tio sekunder av något spänd tystnad innan han brister ut ett spralligt ”Hej”. Efter det levererar han en förvånansvärt humorspäckad, inspirerande dragning med inslag av något bitter men lärorik realism.

Nils delar med sig av ett urval minnen och erfarenheter ur alla möjliga perioder av hans karriär, motgångar såväl som medgångar. Vid ett skede nämner han att hans tränare en gång i tiden sade att Nils skulle börja springa och äta pasta några gånger i veckan för att bli olympisk mästare, varpå Nils frågar publiken hur många som springer och äter pasta några gånger i veckan – samt hur många som har en olympisk guldmedalj liggandes hemma.

Hur mycket är vi som människor beredda att sålla bort för att öka insatsen i resan mot det där målet vi verkligen vill nå? Är det värt det? Även om vi faktiskt når målet? Det är kommande frågeställningar som lyfts under dragningen och är det jag tar med mig när jag lämnar Nils dragning.

Detta var lite smått och gott jag plockade med mig från ett lärorikt DevSum 2023. Slutligen vill jag rikta ett tack till arrangörer, alla som kom förbi vår monter och resterande deltagare som gjorde DevSum 2023 till en intressant och trivsam uppelevelse.

Fridens liljor och vi ses nästa år.

test

Inläggsförfattare