Välj ditt land

Digital Workplace

Digital Workplace, eller Den digitala arbetsplatsen som den också kallas, är en växande trend som uppstått till följd av dagens nya teknik och förändringar i företagskulturer. Arbetsplatser idag behöver vara digitala, flexibla och mobila för att kunna attrahera rätt kompetens. Det räcker alltså inte med att kunna erbjuda en fast plats på kontoret, utan som arbetsgivare är det viktigt att kunna erbjuda medarbetarna möjlighet att på ett flexibelt sätt vara produktiva var de än befinner sig och med vilket verktyg de än använder.

Dagens arbetsplats består av mycket mer än bara det fysiska kontoret. Mycket av det som vi gör idag, både inom jobbet men även utanför, sker genom digitala verktyg, vilket innebär att medarbetarna är vana vid en digital tillvaro. Frågan är dock om organisationens digitala arbetsplats är optimerad och anpassad utifrån verksamheten och omvärldens behov och krav?

Vi hjälper våra kunder att implementera Digital Workplace-lösningar för att de ska kunna tillhandahålla verktyg och IT-miljöer som befriar istället för att begränsa användarna. Genom att kunna erbjuda en välfungerande digital arbetsplats där medarbetare kan samarbeta, effektivt dela information, arbeta från olika platser etc. uppnår organisationen en ökad intern produktivitet och medarbetarna får ut mer av sitt arbete.

Vi på Sopra Steria kombinerar teknisk expertis, verksamhetsförståelse samt insikt i medarbetarnas behov vid införandet av digitala arbetsplatser baserade på Microsofts Office 365 och SharePoint. Införandet av en digital arbetsplats är mer än en teknisk förändring - det är en kulturell förändring som öppnar dörrar till nya arbetssätt. Förändringsledning, utbildning och kommunikation är därför A och O i ett Microsoft Office 365-projekt.

 Exempel på vad som bör ingå i en digital arbetsplats är bland annat: 

  • Att medarbetarna har tillgång till information på det sätt som de själva önskar - exempelvis via ett intranät i SharePoint

  • Att möjlighet finns att effektivt kunna samarbeta med varandra - förslagsvis via Microsoft Teams

  • Att det finns snabba kommunikationsvägar – exempelvis via chat och sociala nätverk

  • Att det finns möjlighet till automatisering och digitalisering av processer- med hjälp av t.ex. Flow och PowerApps

  • Att medarbetarna har tillgång till filer och dokument – t.ex. i OneDrive och SharePoint

  • Att hantering av information och identiteter är säker – t.ex. genom Azure AD och Information Rights Management

Vi har en tydlig process som vi följer i etableringen av en digital arbetsplats, vilket du kan se exempel på här nedan.

Om du vill veta mer får du gärna höra av dig så lyssnar vi mer än gärna på era behov och hur vi kan hjälpa till att lösa dem.

Intresserad av att veta mer?
Mari Littmarck
Business Owner Collaboration & Content