Sverige

Sopra Steria har under åtta år arbetat med Uppdrag Psykisk Hälsa på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt ett universitet inom sjukvården. Som nationell programledare för Nationella Självskadeprojektet har Sopra Steria ansvarat för att samordna insatser kring självskadebeteende över hela Sverige. Genom att förbättra samarbetet mellan hälso- och sjukvårdens olika aktörer har projektet avsevärt höjt kompetensen och samverkan kring behandling av självskadebeteende.

Utmaningar inom hälso- och sjukvårdens samordning

Sopra Steria har i åtta år arbetat med Uppdrag Psykisk Hälsa på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt ett universitet inom sjukvården. Ett av de centrala uppdragen har varit rollen som nationell programledare för Nationella Självskadeprojektet, på uppdrag av Socialdepartementet. Detta projekt krävde samordning av insatser inom och mellan Sveriges 21 regioner, hantering av en årlig budget på cirka 10 miljoner kronor, samt kommunikation med nationella och lokala mediakontakter som Uppdrag granskning, Sveriges Radio och Svenska Dagbladet.

En av de stora utmaningarna var den decentraliserade styrningen och samordningen av hälso- och sjukvården i Sverige, vilket innebär att det inte finns någon naturlig samordning mellan olika samhällsaktörer. Det var därför nödvändigt att öka samarbetet mellan dessa aktörer.

Omfattande samordning och utbildnign blev lösningen

För att möta dessa utmaningar genomförde Sopra Steria utredningar och samordnade forskningsinsatser kring nya behandlingsmetoder. Vi koordinerade och projektledde implementeringen av dessa metoder över hela Sverige. Dessutom utvecklade vi webbutbildningar, filmer och andra former av utbildningsinsatser för att höja kompetensen hos vårdpersonal och deras samarbetspartners.

Utbildningarna riktade sig inte bara till hälso- och sjukvården, utan även till andra samhällsaktörer som Polisen, Socialtjänsten, Ungdomsmottagningar, BRIS och Elevhälsan. Genom att utbilda dessa grupper i stor skala förbättrades samarbetet mellan olika instanser i samhället, vilket skapade en helhetslösning för drabbade och deras närstående.

Resulterade i förbättrad kompetens och samverkan

Projektet har lett till en avsevärd kompetenshöjning rörande självskadebeteende i Sveriges 21 regioner. Samarbetet mellan statlig och kommunal hälso- och sjukvård samt andra samhällsaktörer har förbättrats markant.

Sopra Steria tog även fram underlag för och genomförde flera nationella konferenser samt en internationell konferens. Vid den internationella konferensen initierade Sopra Steria skapandet av ett internationellt nätverk kring självskadebeteende, vilket ytterligare stärker det globala samarbetet inom området.

 

Vill du veta mer? Hör av dig!

Ingela Junghahn
ingela.junghahn@soprasteria.com

Ingela Junghahn